sf3.ro Web analytics

Câteva sisteme teologice importante

October 23, 2017 0 Comentarii

Poate ați văzut uneori pe facebook fiind folosite aceste etichete și nu știți ce înseamnă. Voi explica pe scurt aceste sisteme. Toate oferă o explicație a felului în care Dumnezeu mântuiește.

  1. Pelagianismul afirmă că natura omului n-a fost atinsă de păcatul lui Adam iar omul poate alege, fără harul lui Dumnezeu, binele. Păcatul este preluat de fiecare ființă umană doar prin exemplu.

  2. Semi-pelagianismul spune că harul este necesar pentru mântuire dar că inițiativa în mântuire aparține întotdeauna omului. Așadar, Dumnezeu așteaptă înclinarea voinței omului spre bine pentru ca El să răspundă cu har mântuitor.

  3. Arminianismul spune că primul pas în mântuire este făcut de Dumnezeu prin faptul că oferă har prealabil așa încât aceștia să se poată converti. Hristos a murit pentru fiecare ființă umană iar decizia de a se converti sau nu aparține omului.

  4. Amiraldianismul spune că Hristos a murit pentru toți oamenii însă Hristos a procurat harul credinței doar celor aleși de Dumnezeu. Dumnezeu a ales doar pe cei despre care știa că vor crede. Acest sistem vrea să împace ispășirea universală cu alegerea necondiționată.

  5. Calvinismul spune că Dumnezeu a ales din veșnicie, după buna plăcere a voii Sale, pe cei care vor fi cei mântuiți, pentru ei L-a trimis pe Hristos să moară iar Duhul Sfânt îi va atrage printr-un har eficace iar toți vor fi păstrați în har.

  6. Hiper-calvinismul este o doctrină care, în esență, neagă necesitatea metodelor: rugăciunea, evanghelizarea, predicarea, postul etc - afirmând că decretele lui Dumnezeu se vor împlini indiferent de prezența cauzelor secundare. Ei neagă necesitatea chemării la mântuire a celor necredincioși cât și datoria acestora de a se converti.


Te-ai abonat cu succes la Biserica Sfânta Treime
Super! Finalizează plata pentru acces complet la Biserica Sfânta Treime
Bine ai revenit! Te-ai logat cu succes.
Felicitări! Contul tău este activat, acum ai acces la tot conținutul