După ce au cântat...
După ce Domnul Isus a luat Cina cu ucenicii au cântat. Întrebarea este: ce au cantat ?
"După ce au cântat cântările de laudă, au ieşit în Muntele Măslinilor." - Marcu 14:26 (Traducerea Cornilescu)
Am putea deduce că pur și simplu au cântat ce le-a tăiat capul dar textul nu spune că au cântat "cântări" de laudă, ci "cântările" de laudă.
Noua Traducere redă textul în felul următor: "După ce au cântat psalmii, s-au dus spre Muntele Măslinilor." - Marcu 14:26 (NTR)
Textul ne spune doar că au "hymnesantes" adică au cântat imnuri de laudă. Aceași terminologie folosită în:
"Vorbiţi între voi cu psalmi, imnuri şi cântece duhovniceşti, cântând şi lăudându-L pe Domnul în inima voastră." - Efeseni 5:19 (NTR)
"Cuvântul lui Cristos să locuiască în voi din belşug! Învăţaţi-vă şi instruiţi-vă unul pe altul cu toată înţelepciunea! Cântaţi-I lui Dumnezeu cu mulţumire în inimile voastre cântece de laudă, imnuri, cântece duhovniceşti!" - Coloseni 3:16
Unii argumnetează că a cânta imnuri ("hymnesantes") sau cântări de laudă este pur și simplu a cânta orice considerăm noi că aduce laudă lui Dumnezeu. Nu cred că Scriptura ne dă voie să facem această legatură.
Întrebarea relevantă este ce "imnuri" sau "cântări de laudă" au cântat Isus și ucenicii ?
Cina Domnului are loc în cadrul paștelor iudeilor. De fapt, ce se petrece în acest moment este că Domnul Isus se identifică ca și Mielul, paștele credinciosilor. În acest cadru citim "După ce au cântat cântările de laudă, au ieşit în Muntele Măslinilor." Ca atare, trebuie să ne punem problema: ce ar fi cântat Evreii dupa cina paștelui? Ar fi cântat Psalmii Vechiului Testament, mai specific, ar fi cântat Psalmii 113-118. Nu avem nici un indiciu și niciun motiv să credem că au facut altceva.
De ce este important lucrul acesta ? Pentru că ne dă o fereastra deosebită prin care să privim și să înțelegem ce a însemnat pentru autorii Noului Testament a “cânta imnuri (cântări) de laudă” (hymnesantes). Ce vrea sa ne spună Apostolul Pavel când spune în Coloseni și Efeseni să cântăm “psalmi, imnuri şi cântece duhovniceşti”? Eu sunt convins de faptul ca Apostolii nu aveau în gând “laudă și închinare” cum a ajuns ea astăzi, ci, dimpotrivă, mintea lor mergea spre cântarea psalmilor. Adică Cuvantul lui Dumnezeu cântat!
Pe cât posibil cântările noastre trebuie să țintească spre acest standard, spre a proclama Cuvântul lui Dumnezeu în formă muzicală. Scopul cântării este de a lăuda pe Dumnezeu, iar acest lucru este imposibil dacă nu cântăm adevăruri despre El, din Cuvântul Său.
Soli Deo Gloria