Depresia este o realitate a vieții. Într-o anumită perioadă a vieții fiecare om se confruntă cu o stare de depresie. Pentru unii perioada e mai lungă sau mai pronunțată decât pentru alții. Dar nu există om care să nu treacă prin asemenea momente. Depresia întodeauna este de natură spirituală. Evident, depresia poate avea, și are aspecte psihologice și neurologice; dar la baza depresiei este o problemă sprituală. Depresia se ancorează în minciună. Minciuna că lucrurile sunt scăpate de sub control, că vor merge din ce în ce mai rău, și că nu există nici o scăpare din acest cerc vicios al vieții. Defapt, acest lucru într-un fel nu este o minciună, pentru omul care nu se află în mâna lui Dumnezeu, acest lucru este realitatea. Sfârșitul celor răi este iazul de foc; în schimb pentru omul credincios, realitatea este total alta. Realitatea noastră este independentă de circumstanțele noastre, este sigură în Hristos. Și anume că noi, datorită jertfei Domnului Isus Hristos, suntem siguri în mâna Lui, mântuiți, răscumpărați, și moștenitori împreună cu El.
Apostolul Pavel, în Romani 8, pune întrebarea “Cine ne va despărți pe noi de dragostea lui Hristos? Necazul, sau strâmtorarea, sau prigonirea, sau foametea, sau lipsa de îmbrăcăminte, sau primejdia, sau sabia?”. Răspunsul este un categoric NIMENI. Depresia are rădăcina în minciuna care promovează nesiguranța în această realitate. Sigur sunt lucrurile atât de bine stabilite în mâna Domnului? Ești sigur că toate lucrurile într-adevăr vor lucra spre bine? Cum rămâne cu păcatul tău, oare nu mă pedepsește acum Dumnezeu pentru păcatele din trecut?
Depresia atacă prin minciunile ei bine plasate și construite (ea știe unde să atace pentru că se naște în propria noastră minte și inimă, deci ne cunoaște slăbiciunile) și atacă credința noastră într-un Dumnezeu suveran. Un Dumnezeu care nu scapă lucrurile de sub control nici măcar o clipă. Ea pune întrebări stupide precum: Dacă Dumnezeu te iubește, și este suveran, de ce a permis așa ceva __________ (completează cu situația ta) să se întâmple. O întrebare de altfel validă, dar, depresia o pervertește și o folosește pentru a te dărâma. Dumnezeu nu ne promite niciodată rezolvarea tuturor problemelor, cel putin nu în viața aceasta. În același timp, Dumnezeu a rezolvat toate problemele, toate lipsurile, toate suferințele noastre prin Isus Hristos, pe calvar. Bucuria noastră ca și credincioși este sigură în jertfa Domnului Isus. Obiectul bucuriei noastre este Dumnezeu și nu circumstanțele noastre. Depresia caută să fure acea bucurie.
Cum putem să ne luptăm împotriva acestei stări de depresie? Nu este scopul meu să tratez în această meditație cauzele, efectele și soluțiile exhaustiv, precum le vedem în scriptură. În schimb vreau să ofer câteva sfaturi practice pentru a trece peste și prin această perioadă de depresie spirituală. Scopul, pentru tine ca și credincios nu este să nu suferi, acest lucru este inevitabil, ci este să suferi bine, adică cu Hristos.
1 - Vestește-ți Evanghelia ție
Depresia este pentru credincios un atac de necredință. Ea se manifestă prin tot felul de simptome: neliniște, anxietate, supărare, etc. Dar acestea sunt efectele atacului depresiei asupra credinței tale. Ca atare, vestește-ți evanghelia ție. Asta nu înseamnă doar să citești din scriptură sau să asculți predici. Așa cum ai face să împărtașești evanghelia cu un străin, fă lucrul acesta pentru tine.
2 - Nu te izola.
Așa cum am spus, depresia este mincinoasă. Ea îți va spune că trebuie să fi singur, să ai timp să gândesti și să cugeți. Nu este adevărat. Cu siguranță este nevoie și de timp de introspecție, dar momentele dificile în viață pentru credincios sunt momentele când trebuie să își amintească că el nu este singur, și nu este intenționat să fie singur. Faci parte din trupul lui Hristos, ca și mădular trebuie să fi “bine strâns” de alte mădulare în trup.
3 - Nu te baza pe propriile sentimente.
Ieremia 17:9 - “Inima este nespus de înşelătoare şi de deznădăjduit de rea; cine poate s-o cunoască?”
Când te afli într-o stare de depresie, propria ta inimă nu este cea mai bună busolă. În mod intenționat, confruntă-ți emoțiile cu adevărul cuvântului lui Dumnezeu. Adună în jurul tău alți oameni care pot să te încurajeze din cuvânt și să nu te lase victimă a propriilor emoții și sentimente.
4 - Fii sincer.
Fii sincer despre propriile emoții și sentimente. Dacă ești supărat, plânge, dacă te-ai mâniat, strigă. Chiar și sentimentele negative care sunt îndreptate spre Dumnezeu, exprimă-le. O falsă spiritualitate nu te va ajuta la nimic. Strigă către Dumnezeu durerea din inima ta; dar apoi roagă-te Domnului să aducă pace și liniște în sufletul tău, proclamă suveranitatea Lui peste viața ta, odihnește-te în dragostea Lui. Citește Psalmii și observă mânia, durerea, și disperarea psalmiștilor exprimate către Dumnezeu împreună cu credință, speranță, și certitudine în aceleași faze. (exemplu - Psalmul 42). Dumnezeu știe că suferi, nu te ascunde de El, este gata să sufere împreună cu tine. Mai mult, a suferit deja totul pentru tine.
5 - Fii activ.
Mă refer la activitatea fizică. Aspectul fizic are un impact extrem de mare asupra stării noastre psihice și chiar și spirituale. Aleargă sau du-te la o plimbare, chiar dacă nu ai chef. O plimbare dis-de-dimineață în care să vorbești cu Dumnezeu, să privești creația Lui, să Îl lași pe Dumnezeu să îți vorbească, va schimba felul în care vei privi restul zilei.
6 - Muzica.
Muzica are un efect nemaipomenit asupra minții și sufletului nostru. Exemplele cele mai elocvente din Biblie sunt David și Saul.
1 Samuel 16:23 - “Și când duhul trimis de Dumnezeu venea peste Saul, David lua harpa și cânta cu mâna lui; Saul răsufla atunci mai ușor, se simțea ușurat, și duhul cel rău pleca de la el.”
Și tu te poți folosi de muzică pentru a lupta împotriva depresiei spirituale. Fă un playlist pe telefon sau pe calculator cu cântece care-L slăvesc pe Dumnezeu, care comunică mesajul evangheliei. Ascultă-le! Acasă, în mașină, la plimbare, etc. Vei vedea că la început efectul lor nu este observabil dar cu timpul te vei vedea cântând și slăvindu-L pe Dumnezeu.
7 - Rugăciune
Evrei 14:15-16 - “15. Căci n-avem un Mare Preot care să n-aibă milă de slăbiciunile noastre, ci Unul care în toate lucrurile a fost ispitit ca și noi, dar fără păcat.
16. Să ne apropiem, dar, cu deplină încredere de scaunul harului, ca să căpătam îndurare și să găsim har, pentru ca să fim ajutați la vreme de nevoie.”
Îndrazneste în fața lui Dumnezeu cu rugăciunea ta. Pledoaria ta pentru ajutor în necazul tău nu este ne-ascultată de Dumnezeu; mai mult de atât, El suferă împreună cu tine. Drept dovadă, El a părăsit slava și a suferit crucea ca noi să “găsim har”. Roagă-te constant, persista în rugăciune. Rugăciunea nu este doar timpul petrecut în genunchi în dormitorul sau cămăruța ta. Este esențial și acel timp, dar este o stare, o atitudine. Dacă Domnul Isus ar fi lângă tine în fiecare clipă? Nu i-ai vorbi? Nu i-ai spune ce te doare? Cu siguranță că da. El este cu noi, Duhul Său este în noi, chiar în starea de depresie. Vorbește-I! Și El îți va răspunde.
Sper ca aceste gânduri să îți fie de ajutor dacă treci printr-o asemenea periodă. Nu ești singur, Dumnezeu nu te părăsește niciodată.
Iacov 1:2-4
“2. Fraţii mei, să priviţi ca o mare bucurie când treceţi prin felurite încercări,
3. Ca unii care ştiţi că încercarea credinţei voastre lucrează răbdare.
4. Dar răbdarea trebuie să-şi facă desăvârşit lucrarea, ca să fiţi desăvârşiţi, întregi şi să nu duceţi lipsă de nimic.”
Dumnezeu vrea să nu duci lipsă de nimic. Și în aceste momente extrem de dificile El te pregătește, te rafinează să ajungi într-adevăr desăvârșit. Și noi care am trecut (și mai trecem) prin aceste stări de depresie spirituală, stăm alături de tine. Gata să luptăm împreună minciuna depresiei, păcatul necredinței, și să gustăm deplina bucurie care este în Hristos Isus Domnul și Mântuitorul nostru.
Mihai Levi Marian
Soli Deo Gloria