sf3.ro Web analytics

Rugați-vă pentru Ucraina

February 27, 2022 0 Comentarii

În lumina evenimentelor actuale cu care ne confruntăm, în special cei care ne aflăm în țările vecine Ucrainei, am considerat oportun să împărtășesc câteva gânduri. Cu toții am auzit, și poate chiar am rostit, următoarele cuvinte în ultimele zile: rugați-vă pentru Ucraina. Cu toate acestea, am putea beneficia dacă am reflecta asupra a două întrebări cruciale: 1) De ce ? și 2) Cum ?


De ce ar trebui să ne rugăm pentru Ucraina?

1) Ar trebui să ne rugăm pentru Ucraina pentru că este bine să o facem.

Slujim unui Dumnezeu sfânt și drept care ne cheamă să îi imităm caracterul în toate lucrurile. Deși este adevărat că toate lucrurile, inclusiv invazia Ucrainei, se află sub controlul suveran al lui Dumnezeu și că până și aceste imagini incredibile ale evenimentelor îngrozitoare pe care le-am văzut în ultimele zile se încadrează în decretele sale secrete; este de asemenea adevărat că Dumnezeul nostru va pedepsi orice nedreptate și va distruge tot răul. Deși El permite această suferință și opresiune, aceste acte imorale nu vor rămâne fără consecințe. Dumnezeu ne cheamă să fim de partea binelui, de partea celor care suferă și a celor oprimați, prin cuvânt și faptă. Isaia 1:17 ne spune: "Învăţaţi-vă să faceţi binele, căutaţi dreptatea, ocrotiţi pe cel asuprit, faceţi dreptate orfanului, apăraţi pe văduvă!" Dumnezeu ne imploră prin profetul Mica (6:8): „Ţi s-a arătat, omule, ce este bine! Şi ce alta cere Domnul de la tine decât să faci dreptate, să iubeşti mila şi să umbli smerit cu Dumnezeul tău?” Prin urmare, ne rugăm pentru cei care sunt victimele răului; ne rugăm, slujim și luptăm dacă este nevoie, pentru că avem un Dumnezeu al dreptății și al binelui care ne cheamă să ne luptăm pentru ceea ce este drept.

2) Ar trebui să ne rugăm pentru Ucraina pentru că este spre binele nostru și al Împărăției.

În prima epistolă a lui Pavel către Timotei, el îi dă tânărului pastor următoarele instrucțiuni (1 Tim 2:1-2): “Vă îndemn dar, înainte de toate, să faceţi rugăciuni, cereri, mijlociri, mulţumiri pentru toţi oamenii, 2 pentru împăraţi şi pentru toţi cei ce sunt înălţaţi în dregătorii, ca să putem duce astfel o viaţă paşnică şi liniştită, cu toată evlavia şi cu toată cinstea.” Priviți raționamentul lui Pavel pentru care ar trebui să ne rugăm pentru "toți oamenii", adică pentru tot felul de oameni, inclusiv sau poate mai ales "pentru împărați” și pentru toți cei care sunt în autoritate. Pavel argumentează că ar trebui să facem acest lucru pentru ca să ducem o viață liniștită și pasnică în toată evlavia și demnitatea.  Cu alte cuvinte, ar trebui să ne rugăm pentru situația din Ucraina, pentru președintele ucrainean Vladimir Zelenskyy, pentru președintele României și pentru toți ceilalți lideri mondiali, în speranța că noi, ca și creștini, toți creștinii din întreaga lume, să ne putem trăi viața creștină în pace.

Nu ne facem iluzii; forțele malefice care îl conduc pe președintele Putin nu se îndreaptă doar împotriva Ucrainei, ci împotriva tuturor valorilor bune si pure. În timp ce cei care suferă astăzi sunt, în cea mai mare parte, poporul ucrainean care luptă pentru libertatea lor, nu putem uita că, în urmă cu mai puțin de 77 de ani, Europa se afla într-o luptă pentru viața ei împotriva regimului diabolic al naziștilor. Sau că, în urmă cu doar câteva decenii, o parte semnificativă a Europei se afla sub controlul nelegiuit al comunismului sovietic, care căuta să distrugă nu doar capitalismul și democrația, ci și toată etica iudeo-creștină pe care Europa a fost construită și să o înlocuiască cu "omul nou". În mod ironic, mulți creștini până de curând și, din păcate, unii chiar și acum, îl privesc pe Vladimir Putin ca pe un salvator al valorilor creștine. Așadar, ne rugăm ca frații și surorile noastre în Hristos din Ucraina să aibă libertatea de a trăi vieți evlavioase în pace; și pentru ca noi să putem continua să ne bucurăm de libertățile pe care le avem în prezent. Ne rugăm pentru Ucraina deoarece, în ciuda răspunsului lent și timid al conducătorilor noștri în a-i ajuta, realitatea este că ei (ucrainenii) luptă pentru noi toți.

Cu toate acestea, nu am fost lăsați pe acest pământ pentru a trăi pur și simplu vieți pașnice și frumoase. Avem o misiune, o chemare. Domnul nostru ne-a însărcinat să: "Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile" (Matei 28:19). Prin urmare, ne rugăm pentru pace nu doar pentru că dorim să vedem sfârșitul suferinței umane, ci și pentru că ne dorim cel mai bun context în care să putem răspândi Evanghelia. Dorim să avem posibilitatea de a răspândi liber vestea bună a lui Isus Hristos cu cei apropiați și cei îndepărtați. Libertatea de gândire, de religie, de exprimare și de conștiință sunt valori esențiale pentru noi, deoarece sunt în acord cu valoarea intrinsecă și cu demnitatea pe care Creatorul nostru le-a dat fiecăruia dintre noi. Ne opunem tuturor liderilor, regimurilor și influențelor care ar încerca să le limiteze.  Aceste valori sunt esențiale pentru că permit o viață demnă și creează condițiile în care Evanghelia se poate răspândi liber.

Cum ar trebui să ne rugăm pentru Ucraina?

1) Păstrați-vă prioritățile în ordine. Amintiți-vă de perspectiva eternă.

Având în vedere imensa suferință umană la care suntem martori, este ușor să pierdem din vedere perspectiva spirituală și veșnică. Este bine să ne pese de suferință. Este corect să dorim să vedem sfârșitul suferinței. John Piper, însă, a avut dreptate când a spus "Creștinilor le pasă de toată suferința, în special de suferința veșnică". Realitatea este că în fiecare zi, de ambele părți, mor oameni. Cu toate acestea, este la fel de adevărat că, pentru cei mai mulți dintre ei, moartea este doar începutul suferinței veșnice. Așadar, deși este esențial să ne rugăm pentru sfârșitul suferinței temporale, ne vom ruga pentru sufletele care vor fi condamnate veșnic la iad. Ne rugăm ca Dumnezeu să trezească poporul ucrainean și rus la adevărul Evangheliei, pentru ca El să le acorde multora nu doar o amânare a morții fizice, ci să le dea viața veșnică.

2) Rugați-vă pentru ceea ce este în acord cu voia revelată a lui Dumnezeu și aveți încredere că "voia Lui se va face".

Noi nu suntem chemați să cunoaștem lucrurile ascunse ale lui Dumnezeu. Acestea aparțin doar lui Dumnezeu. Avem încredere că El lucrează toate lucrurile spre bine. Totuși, suntem chemați să ne rugăm în conformitate cu voia Sa revelată. Ne rugăm pentru pace și pentru încetarea suferinței și implorăm îndurare. Ne rugăm pentru convertirea păcătoșilor și pentru ca să se facă dreptate. Ne rugăm pentru lucruri care par imposibile, pentru că toate lucrurile sunt posibile pentru Dumnezeu. Ne rugăm și nu disperăm chiar și atunci când pare că nu se poate pune capăt violenței, nu se poate pune capăt războiului, chiar și atunci când pare fără speranță. Ne rugăm fără încetare.

Ne rugăm și avem încredere că voia Lui se va face. Ne odihnim în suveranitatea lui Dumnezeu, știind că El este încă în control. El este încă rege și conducător al universului, de la cele mai mari până la cele mai mici detalii. Ne sprijinim pe cunoașterea faptului că, chiar dacă această întorsătură oribilă a evenimentelor a zguduit lumea noastră, El este în control. Acesta este motivul pentru care ne putem ruga și aștepta fără disperare. Știm că, deși nu putem înțelege, credem că toate acestea nu sunt în zadar. Există un scop cosmic și divin dincolo de capacitatea noastră de a înțelege, dar avem încredere că este spre bine.

Ne rugăm și apoi acționăm!

Există momente în care tot ce putem face este să ne rugăm și să așteptăm. Totuși, acesta nu este unul dintre acele momente. Creștinii nu se roagă doar ca un exercițiu steril de pioșenie. Ne rugăm ca pregătire, iar apoi acționăm. Privind în Noul Testament, vom vedea că toate imperativele de a ne ruga pentru cei asupriți vin însoțite de imperative corespunzătoare de a-i sluji. Trebuie să ne rugăm pentru cei persecutați, dar trebuie, de asemenea, să fim ospitalieri și să ne deschidem casele pentru ei. Trebuie să ne rugăm pentru cei aflați în nevoie, dar trebuie să fim și generoși pentru a suplini aceste nevoi. Pe scurt, creștinul nu se roagă doar pentru ceea ce este bine, ci acționează făcând ceea ce este bine. Creștinul nu se roagă doar pentru dragoste, ci acționează în dragoste. Creștinul nu se roagă doar pentru dreptate, ci se sacrifică pentru ea. Creștinul nu se roagă doar pentru pace, ci luptă pentru ea.


Te-ai abonat cu succes la Biserica Sfânta Treime
Super! Finalizează plata pentru acces complet la Biserica Sfânta Treime
Bine ai revenit! Te-ai logat cu succes.
Felicitări! Contul tău este activat, acum ai acces la tot conținutul