sf3.ro Web analytics

Principiul Sola Scriptura

November 07, 2017 0 Comentarii Andrei Croitoru, Articol, Sola Scriptura

De ce păstrăm principiul “doar Scriptura” și nu ne aplecăm sub tirania papei sau a “bisericii” care pretinde că doar ea are autoritatea de a interpreta Scriptura prin tradiție?

 1. Apostolii au determinat deja ce înseamnă Biblia. Duhul Sfânt le-a adus aminte ceea ce Hristos le-a spus că înseamnă Scriptura.

 2. Dacă ceea ce apostolii și Hristos ne-au spus nu este clar înseamnă că “biserica” poate fi mai clară decât apostolii și Hristos - un gând blasfemiator.

 3. Niciodată Hristos și apostolii n-au apelat la tradiția “bisericii”, ci atât Hristos și apostolii au apelat mereu la Scriptură.

 4. Dumnezeu a chemat poporul să cerceteze falșii profeți analizându-i după revelația deja existentă, nu după tradiția ex-scripturală.

 5. Credincioșii din Bereea cercetau Scripturile chiar și când predica marele apostol Pavel. El nu și-a impus autoritatea, ci s-a lăsat cercetat prin Scripturi de oameni simpli. El nu le-a luat dreptul de a interpreta Scriptura.

 6. Dacă credincioșii nu pot înțelege Scriptura înseamnă că atacăm claritatea Scripturii și Dumnezeu nu mai este credibil pentru noi pentru că ne putea da o carte clară dar ne-a cifrat-o așa încât să n-o înțelegem.

 7. Credincioșii au Duhul Sfânt și El este promis tuturor credincioșilor ca ei să poată înțelege toate lucrurile necesare mântuirii, sfințirii și vieții Bisericii.

 8. În cazul renunțării la Sola Scriptura o elită de indivizi dețin controlul asupra înțelesului Scripturii. Nu Scriptura îi va controla pe ei, ci eî vor controla Scriptura.

 9. Practic vorbind, când tradiția a controlat Scriptura au rezultat doctrine și practici care adaugă la Scriptură și chiar contrazic frontal Cuvântul lui Dumnezeu.

 10. Cei care pretind că sunt deținătorii depozitului de învățătură creștină s-au contrazis între ei de multe ori și chiar pe ei înșiși pentru că și-au dezvoltat teologia de-a lungul timpului.

 11. Preferăm să avem Sola Scriptura, Cuvântul lui Dumnezeu, nu sola ekklesia - ideile, doctrinele, filozofiile și intepretările oamenilor.

 12. Această "biserică" a fost mereu înclinată spre învățături false chiar și când apostolii erau învățători în ea. De fapt, erau biserici locale care au fost predispuse să accepte sau să amestece învățătura creștină primită de la cei mai înzestrați oameni din toate timpului, cu reziduuri ale filozofiilor sau chiar cu erezii.


Te-ai abonat cu succes la Biserica Sfânta Treime
Super! Finalizează plata pentru acces complet la Biserica Sfânta Treime
Bine ai revenit! Te-ai logat cu succes.
Felicitări! Contul tău este activat, acum ai acces la tot conținutul