sf3.ro Web analytics

Harul irezistibil

1. Suveran - el lucrează așa după cum dorește Dumnezeu și nu are nici un fel de permisivitate față de metodele omenești pentru provocarea de răspunsuri la evanghelizări. Al doilea lucru care înseamnă harul suveran este faptul ca este manifestat după un plan. El nu este dăruit după o raționare spontană a lui Dumnezeu, ci este o aplicare a planului veșnic.

2. Supranatural - el nu este aplicat prin metode pe care le utilizează oamenii. Acest har este de natură divină și face lucrări care pot fi făcute doar de Dumnezeu. Predicarea nu produce decât împietrire fără acest har. Cuvântul este "viu și lucrător" când este însoțit de acest har altfel este doar un cuvânt de condamnare.

3. Intern - acest har lucrează invizibil și lăuntric, de aceea este misterios și tainic. Vântul nu este văzut dar lasă efecte în urma lui. Nu este vorba despre Cuvântul auzit cu urechea, ci despre cel auzit cu inima. Lucrarea lui are de-a face cu transformarea inimii păcătosului.

4. Imperceptibil - omul percepe cuvântul predicat, biserica ca adunare locală a lui Dumnezeu și pe slujitori ca reprezentanți ai Lui și de aceea li se poate împotrivi lor - adică Duhului în slujba Căruia sunt ei. Dar omul nu poate percepe lucrarea invizibilă și lăuntrică a harului și de aceea nu i se poate împotrivi.

5. Invicibil - omul nu se poate împotrivi acestui har pentru că nu îl percepe. El este deasupra facultăților sufletului. La fel cum lumea e încălzită de căldură și luminată de lumină - aspecte care se "simt" când se manifestă, dar nu se pot observa, la fel harul se simte ulterior după ce a lucrat asupra obiectului său.

6. Eficient - acest har produce întotdeauna ceea ce este intenționat de Dumnezeu să realizeze. El aduce mântuire în mod infailibil. Lucrarea lui niciodată nu este degeaba sau insuficient.

7. Specific - acest har nu este ca ploaia ce cade oriunde sunt norii, ci este o picurare specifică peste sufletele alese. El nu este dat așa cum este dat Cuvânul, fără discriminare, tuturor ascultătorilor, ci este aplicat specific de Duhul Sfânt doar la cei aleși.

8. Mântuitor - ceea ce produce acest har este în primul rând mântuire, eliberarea de sub orbire, încăpățânare și neputință spirituală. Acest har lucrează mântuirea până la capăt și nu doar în faza primară așa cum afirmă unii. Harul acesta iluminează și abilitează credinciosul pe tot parcursul vieții sale.

9. Suficient - când Duhul lucrează cu acest har nu mai este nevoie de nimic altceva. Mare parte din metodologia eclesială modernă se bazează pe o neîncredere în suficiența harului irezistibil. Din păcate mulți despart complet teologia harului de practicile folosite în evanghelizare.

10. Sensibil - mulți oameni cred că harul irezistibil forțează omul să fie mântuit împotriva voinței sale dar acest lucru ar fi cu adevărat nedemn de Dumnezeu. Harul acesta dimpotrivă regenerează, nu împotriva voinței, ci fără voința omului. Cu alte cuvinte el nu se adresează voinței, ci lucrează asupra întregii personalități. Harul nu este obsedat de voință, ci schimbă toată inima. Dar trebuie înțeles că acest har nu schimbă natura sau temperamentul omului. Ceea ce se schimbă este starea inimii omului - este o nouă dispoziție implantată acolo, hrănită de acest har în mod continuu. Razele soarelui încălzesc lemnele și le face calde în fiecare părticică, oricât de mult ar fi secționate, dar rămân tot lemne.


Te-ai abonat cu succes la Biserica Sfânta Treime
Super! Finalizează plata pentru acces complet la Biserica Sfânta Treime
Bine ai revenit! Te-ai logat cu succes.
Felicitări! Contul tău este activat, acum ai acces la tot conținutul