sf3.ro Web analytics

Pocăința unica soluție

Descarcă Audio: Download Audio

Cartea Iona este o istorie a reformei ninivenilor. Reforma este o întoarcere la Dumnezeu (o pocăință) așa de profundă și răspândită încât afectează întreaga societate. Care au fost elementele prezente în această reformă? Sunt ele prezente în viață și bisericile noastre?

Cuvântul lui Dumnezeu (Predicarea Expozitiva)

Capitolul 3 începe cu aceste cuvinte: “Cuvântul Domnului a venit a doua oară la Iona şi i-a zis: „Scoală-te, du-te la Ninive, cetatea cea mare, şi vesteşte acolo mesajul pe care ţi-l spun!“ - Iona 3:1-2 NTR. Fără vestirea mesajului pe care Dumnezeu ni l-a dat, adică Evanghelia Sa revelată în Sfintele Scripturi nu există posibilitate de pocaință sau de reformă autentică. Iona nu este un predicator inventiv, creativ, sau dibaci; este un simplu expozitor al mesajului lui Dumnezeu.

Disciplinarea

In primele 2 capitole din cartea Iona Dumnezeu pregateste terenul pentru reforma pe care avea sa o produca la Ninive. Si prima problema pe care o rezolva este disciplinarea lui Iona care era un slujitor razvratit. Odata ce Iona este corectat de Dumnezeu este trimis ca sa vesteasca mesajul de disciplinare a ninivenilor. De fapt intreaga carte Iona ne prezinta tablouri ale disciplinării. Reforma incepe cu disciplinarea si sfintirea instrumentelor prin care Dumnezeu lucreaza.

Credinta

Confruntati cu disciplinarea lui Dumnezeu prin vestirea cuvantului exista diverse reactii. Cei din ninive ne arata reactia corecta: “Atunci oamenii din Ninive au crezut în Dumnezeu” 3:5a. Singura reactie corecta inainte cuvantului lui Dumnezeu este sa il crezi pe Dumnezeu pe cuvant.

Post & Rugaciune

Vedem faptul ca credinta lor îi conduce la o discipina spirituala in mod spontan. Iona ne spune ca ei au crezut in Dumnezeu si “au vestit un post şi s-au îmbrăcat cu saci, de la cel mai mare până la cel mai mic.” 3:5b.

Pocainta

Pocainta acestor oameni a fost reala. In primul rand am vazut ca ea decurge dintro credinta autentica in Dumnezeu iar apoi am vazut ca produce roade care atesta pocainta lor. Acesti oameni anunta un post drastic si “se întorceau ei de la calea lor cea rea” 3:10. Altfel spus putem observa niste oameni care au fost radicali transformati prin credinta.

Personala & Familiala

Aceasta pocainta radicala este una personala (pentru ca credinta este personala) dar este una care impacteaza si pe cei din jur. Vedem ca nimeni nu a fost crutat din calea reformei, pocainta reala impacteaza pe toti din jurul nostru. Ganditi-va ca asa de radicala a fost pocainta lor incat si familia, copii, ba inca si animalele au fost cuprinse “Nici un om şi nici un animal, nici din cireadă, nici din turmă, să nu guste nimic, să nu pască şi să nu bea apă deloc! Oamenii şi vitele să se acopere cu saci, să strige cu putere către Dumnezeu şi să se întoarcă de la calea lor cea rea şi de la violenţa lor, de care le sunt pline mâinile! “ 3:7-8

Frica de Dumnezeu

Imaginati-va acest scenariu al ninivenilor, toti erau in post si rugaciune de la cel mai mic la cel mai mare, plangeu cu amar pacatele lor in sac si strigau spre Dumnezeu. Cand ati vazut in cadrul bisericilor noastre asa ceva ? Stiti de ce nu se intampla, pentru ca nu ne mai este frica de Dumnezeu. Ninivenii nu au luat cu usurinta mania lui Dumnezeu, ei au crezut ca Dumnezeu are dreptate sa fie manios impotriva pacatelor lor si n-au considerat că l-ar putea indatora pe Dumnezeu prin faptul că s-au pocăit. Priviti ce spune imparatul ninivenilor cand porunceste ca toti sa tina post in sac si cenușă si sa strige catre Dumnezeu: “Cine ştie? Poate Dumnezeu se va răzgândi, Îi va părea rău, Îşi va opri apriga Sa mânie şi astfel nu vom pieri!»”.


Te-ai abonat cu succes la Biserica Sfânta Treime
Super! Finalizează plata pentru acces complet la Biserica Sfânta Treime
Bine ai revenit! Te-ai logat cu succes.
Felicitări! Contul tău este activat, acum ai acces la tot conținutul